Når det bor tre sjeler i mils radius. Når det er fler måser enn folk i nabolaget. Når du oftere får besøk av elgen enn av mennesker. Vi bygdefjes, har mye plass oss imellom, og de vi treffer, er ofte de vi velger selv. Vi velger selv hva og hvem vi utsetter oss for. Kanskje ljomer ekkokammeret med ekstra kraft da? Hvilken rolle spiller sosiale medier i utkanten? Spiller vi hverandre gode, eller spiller vi oss selv et puss? Hva deler du, og hvorfor deler du?

– Det e jo ingen som dela teng på Facebook lenger. Det e jo bære når det e bryllup og baby.

Jeg overhørte dette på bussen da jeg var ute av tunnellen en tur, og ble sittende å tenke over det. Det stemmer ikke der jeg kommer fra. I bygda mi, der er Facebook som en evig strøm av hverdagsliv. Som en digital “Hør du nåkka nytt?”. Der brukes Facebook til detektivarbeid for å oppklare hvem det var som råkjørte torsdag kveld. Der vet folket om elgen før de ser den selv. Fire elg i svingen på Snarset, pass på! Der deler folk ting de har laget, og sier “Ka dåkker syns?”. Der danser sambygdingene digital tango og gir hverandre tommelen opp. Der jeg kommer fra, kan å dele eller ikke dele utgjøre forskjellen på å overleve og å ikke overleve. En av bestevennene jeg ikke kan leve uten, bor seks mil unna. Jeg knotter med ham via Facebook i en evig strøm av pludring og “sjekk ut denne”. Når jeg tenker meg om, er kanskje 80 prosent av kontakten via Facebook sin Messenger. Jeg klarer meg som sagt ikke uten. Og iløpet av april, har en Facebook-aksjon reddet min egen arbeidsplass. Du skjønner tegninga.

.... for å lese hele artikkelen må logge på. Hvis du allerede abonnerer på papir, registrerer du ditt abonnement her. Under her kan du enten kjøpe bare denne artikkelen, eller bestille abonnement.

Halvår
299,-
Papir & nettutgave
Seks utgaver
Tilgang til vår digitale utgave
Arkiv-tilgang
Velkomstgave: Stasboka Godt Haill II
BESTILL
Helår
499,-
Papir & nettutgave
12 utgaver
Tilgang til vår digitale utgave
Arkiv-tilgang
Velkomstgave: Stasboka Godt Haill II
BESTILL