Fartøyet Kildin – En båt med historie og sild på menyen

12 desember 2023
Vilde Stokke

editorial

Fiskebåten Kildin er mer enn bare en båt som seiler i nordlige farvann. Den er et symbol på både fiskeriets betydning for kystsamfunnet og matkulturen i Kildin i Finnmark. Kildin bærer med seg en stolt historie.

Historien om Kildin

Kildin ble bygget på begynnelsen av 1900-tallet og har siden den gang blitt en ikonisk representant for kystfisket i Kildin Finnmark. Båten har gått gjennom en rekke eiere og oppgraderinger, men har alltid beholdt sitt opprinnelige formål – å fiske. Den opprinnelige konstruksjonen av Kildin var basert på de lokale båtbyggeres kunnskap og erfaringer, og resultatet var en robust og pålitelig fiskebåt som kunne tåle de utfordrende nordlige farvannene. Kildin var et viktig redskap for fiskere i området og bidro til å skape økonomisk vekst og sysselsetting i Kildin Finnmark.

Silden som fanges av Kildin

Kildin er kjent for sitt fiske av sild, og denne fantastiske fisken har en sentral plass i matkulturen i Kildin Finnmark. Fisket foregår med moderne teknologi, samtidig som man respekterer de bærekraftige prinsippene som er viktige for å opprettholde en sunn fiskebestand. Den ferske silda fra Kildin blir raskt og forsiktig behandlet ombord i båten for å bevare kvaliteten. Den blir deretter tilbudt til lokale restauranter og fiskemarkeder, hvor den kan nytes av mat- og drikkeentusiaster som setter pris på den unike smaken av fersk sild.

Kildin Finnmark

Smaken av Kildin-sild

Silden fra Kildin har en særegen smak som skiller seg ut fra silden fra andre områder. Den er kjent for sin naturlige umami-smak og rike oljeholdige tekstur. Den egner seg til både røking, grilling og salting, og kan gi fantastiske smaksopplevelser i ulike retter. Flere restauranter i Kildin Finnmark spesialiserer seg på retter med denne deilige silden. Fra tradisjonelle retter som sildesalat og sildemiddager til mer eksperimentelle retter med sild som en viktig ingrediens. Uansett hvilken rett man velger, vil silden fra Kildin sørge for en smaksopplevelse utenom det vanlige.

Oppdag Kildin Finnmarks matperle

Kildin er ikke bare en båt, men et symbol på kystfiskeriets betydning og matkulturen i Kildin Finnmark. Denne bemerkelsesverdige båten fanger og tilbyr den deiligste silden som kan nytes av mat- og drikkeentusiaster. Utforsk Kildin Finnmark og oppdag den rike historien og smaken av Kildin-sild. En smakebit av denne unike fisken vil definitivt gjøre ditt besøk til Kildin Finnmark minneverdig.

Flere nyheter