Sidehengslet vindu – En klassiker i moderne drakt

01 juli 2024
Silje Elise Johansen

editorial

I en tid hvor boligens uttrykk og funksjonalitet er viktigere enn noen gang, står et klassisk element som det sidehengslede vinduet sterkt. Sidehengslede vinduer har lange tradisjoner i norsk byggestil, og er kjent for sin praktiske åpningsmekanisme og sitt tidløse utseende. Disse vinduene kan gi ethvert hjem en følelse av autentisitet og kvalitet samtidig som de tilbyr moderne funksjonalitet og energieffektivitet.

Historien og utviklingen av sidehengslede vinduer

Sidehengslede vinduer er blant de eldste vindustypene vi kjenner til, og har vært en integrert del av europeisk arkitektur i flere hundreår. Et sidehengslet vindu kan gjenkjennes ved at de har hengsler på siden og åpnes horisontalt slik en dør gjør. Gjennom århundrene har sidehengslede vinduer utviklet seg fra enkle, enkeltrutede design til dagens dobbel- og trippelglassløsninger med høy isolasjonsevne.

Opprinnelig ble disse vinduene laget av tre, og er fortsatt populære i trevarianter i dag, gjerne for å bevare et autentisk utseende på historiske og tradisjonsrike bygg. Imidlertid har moderne materialer som PVC og aluminium blitt populære alternativer, takket være deres vedlikeholdsvennlige og langvarige egenskaper. Den teknologiske utviklingen har gjort det mulig å kombinere det klassiske designet med forbedret sikkerhet, brukervennlighet og energieffektivitet, noe som gjør sidehengslede vinduer til et attraktivt valg for mange huseiere.

sidehengslet vindu

Fordeler med sidehengslede vinduer

Det er mange grunner til at sidehengslede vinduer fortsetter å være et foretrukket valg. For det første er de utrolig enkle å bruke og vedlikeholde. De kan enkelt åpnes for å luftes, og siden de åpner utover eller innover, blir rengjøring av begge sider en lek. Dette er en klar fordel sammenlignet med noen glide- og topphengslede vinduer som kan være vanskeligere å nå utenfra.

En annen betydelig fordel er ventilasjonen disse vinduene tilbyr. Med muligheten for å åpne hele vindusflaten får man optimal luftstrøm inn i rommet, noe som er spesielt viktig i soverom og andre oppholdsrom hvor god luftsirkulasjon er essensielt for et sunt inneklima.

Sidehengslede vinduer er også kjent for deres sikkerhet. Mange modeller leveres med moderne låsesystemer som øker innbruddsbeskyttelsen. I tillegg, for barnefamilier, kommer enkelte varianter med barnesikring som forhindrer at de små kan åpne vinduene alene.

Tilpassing og designmuligheter

Sidehengslede vinduer tilbyr en rekke tilpasningsmuligheter som gjør dem fleksible for ulike byggestiler og personlige preferanser. Du kan velge mellom ulike profilformer, tresorter, farger og glassalternativer for å få akkurat det utseendet og de tekniske egenskapene du ønsker.

For de som ønsker et mer moderne preg, tilbyr sidehengslede vinduer muligheten for minimalistiske design med smale rammer, som maksimerer lysinnslippet og gir rommet et åpent og luftig preg. Dette demonstrerer hvordan det klassiske sidehengslede vinduet kan tilpasses moderne arkitektoniske trender.

Det estetiske potensialet er stort, med valg av designdetaljer som sprosser, som kan legge til et tradisjonelt preg eller fargesetting som matcher eller komplementerer husets fargepalett. Dette gjør at sidehengslede vinduer kan være en viktig del av husets visuelle identitet og sjarm.

Flere nyheter