Nå sparer hele 90 norske kommuner penger med Framsikts smarte, skybaserte verktøy.

Akkurat nå, for hvert minutt som går, flagrer skattepenger rett ut av vinduet. Penger som kunne blitt brukt mye smartere med rette digitale løsninger i kommunene.
I stortingsmeldingen Digital Agenda gis det marsjordre til norske kommuner om å henge med i den digitale utviklingen og ta i bruk skybaserte tjenester. Kommunal- og moderningeringsminister Jan Tore Sanner mener nemlig at å digitalisere og fornye offentlig sektor, gir bedre ledelse, færre tidstyver og store innsparinger. Det er han ikke alene om.
– Vi snakker beløp i hundremillioner-klassen som kunne blitt spart. Men frykten for å feile paralyserer. Noen må virkelig tørre å utfordre status quo i offentlig IT, sier Truls Berg, redaktør i InnoMag, Norges ledende magasin om digital innovasjon.

Framsikt er en av nøkkelbedriftene som sammen med en rekke kommuner pusher utviklinga framover.
– Med smart bruk av skybasert teknologi kan man spare mye tid til planlegging, styring og oppfølging av kommunen. Med gode verktøy blir det bedre resultater og jobben blir strengt tatt litt morsommere også, sier Framsikt-gründer Halvor Walla.

Siden 2014 har den nordnorske bedriften Framsikt jobbet med å utvikle skybaserte verktøy skreddersydd for moderne styring av norske kommuner. Norges flinkeste kommuner har medvirket i prosessen fra dag én. Dette skaper en ny standard hvor alle kommunene på en veldig enkel måte kan få drive og utvikle sin kommune slik som de beste gjør. Og alt digitalt.

Framsikt har per i dag nesten 90 kommuner som brukere på den første delen av verktøyet. I år håper de at mer enn 25 kommuner vil ta i bruk hele verktøyet. Kommuner som Tromsø, Drammen, Bergen, Asker, Ski og Steinkjer er aktivt med i utviklingen av verktøyet og beste-praksisen for styring av en kommune.
Ifølge rapporten “IT i praksis”, utført av Rambøll i samarbeid med blant annet IKT Norge og Visma, famler veldig mange kommuner i blinde. Det er bare 16 prosent av kommunene som vet hva de har å vinne på å digitalisere drifta.
  Landet vårt skal omstilles. Da er det ikke «business as usual» som gjelder. Vi må ruste oss til det digitale skiftet på flere områder. Beslutningstagerne våre må ta dristige valg for å skape omstilling og ny vekst, sier leder i IKT Norge, Heidi Austlid, til digi.no.

Også Austlid mener svaret finnes i det private næringslivet:
– Man må bruke den kreative kapitalen som finnes utenfor det offentlige.
Framsikt opplever nå stor interesse for muligheten til å “sette strøm på” styringen av kommuner.
– Det virker for oss som kommuner er mer enn villige til å bli digitale. Vi er særlig glade for at mange bruker så mye tid på “vårt” digtaliseringsprosjekt, sier Walla.
– Og vi synes det er ekstremt meningsfylt å bidra til bedre kommunale tjenester og bedre utnyttelse av offentlige ressurser.