Byggebransjen er kanskje tøff – men disse karene er tøffere. 

De er et ledd i maskineriet som får bygg til å reise seg. De er det store overblikket og sansen for de små detaljene, fra den minste skru til det største reisverk. Og de har litt på blokka om dagen, fra Sortland hotell til Risøyhamn skole og vindmølleparken i Ånstadblåheia.

Fra 07.00 (gjerne før) til 16.00 (tidligst) går det i ett, som om det var et aksjemegler-kontor på Manhattan. Pling –  der kom det en epost. Telefonen ringer, og når du tar den, kommer det inn en telefon på andre linja. Så stikker et hode inn døra akkurat idet neste eposten dumper inn.
– Arbeidsdagen går på et blunk, her er det bare å ha tunga rett i munnen, sier Hugo Kristoffersen. Lederen for Proff-teamet til XL-BYGG klarer å sette av ti minutter for å fortelle om bransjen – men bare såvidt. I korte trekk er det knappe tidsfrister, mange fighter og mange baller i lufta. Bransjen er kanskje tøff – men det er jaggu proff-teamet også. For ikke bare takler de utfordringene i bransjen – de stortrives med dem.
– Vi er et mellomledd i varestrømmen. Linken mellom byggevarene og byggherren. Og når prisene er like, er det om servicen og kompetansen slaget står, sier Hugo.
Å få trevarer og materialer fra A til B i Vesterålen krever sin mann. Logistikken i regionen er nemlig ikke bare plankekjøring:

– Det er blitt vanskeligere å selge og kjøpe varer. En del båtfrakt kommer ikke til Vesterålen lengre, men til Harstad og Svolvær. Det skal losses der, og fraktes videre. Sjansene for forsinkelser, lekkasje og skader er større, sier Finn Hokland, daglig leder og eier av Hadsel Bygg & Vedlikehold. For ham er Proff-teamet et mellomledd som gjør det å være byggherre hakket smidigere. For selv om logistikken i øyriket langt mot nord ikke er den enkleste, så har XL-BYGG én stor fordel, som utgjør hele forskjellen:
– Hos dem får du det du trenger, og gjerne med én gang. De har kort og godt mer varer på lager, sier Hokland.
– Dessuten har de gode rutiner for levering på byggeplass, legger han til.
– Det kan være en stressende jobb, men vi liker det. Du blir ikke værende i teamet her, om du ikke takler presset, sier Erik Bakken.

Han balanserer gjerne 8-10 prosjekter samtidig, og gir seg ikke før kunden er fornøyd. De utarbeider tilbud til anbudsrunder, og følger opp kundene i hele byggeprosessen. Ofte stiller han i egen person, på byggeplassen, for å se at ting går som de skal.
– Ingen kunder er like, og vi skal hjelpe alle. Det er først og fremst næringslivet, proffkunden, som vi jobber med, men vi hjelper alle, sier Hugo.

Kundeporteføljen blir stadig tjukkere. Såpass tjukk er den akkurat nå, at teamet nå utvides med én mann. Kurt-Ivar er nyeste blad i proff-teamet. Han er ingeniør-utdannet, og har det både i hodet og hendene. Etter tre måneder er det allerede tydelig at han er rett mann på rett sted. Nå består teamet av ingeniør, tømrer og handverkere med lang fartstid. De prater samme språk som kundene.
– Jeg tror vår egen erfaring fra byggeplassen er alfa og omega. Vi kan faget, og henger med i den tekniske utviklinga, sier Erik.
For i en bransje med rivende utvikling, må de holde seg oppdatert.
– I fjor ble det arrangert 30 interne kurs for de ansatte, sier teamleder Hugo Kristoffersen.

Hugo Kristoffersen
Hugo Kristoffersen
Sjefen
Hugo har jobbet i bedriften siden -97. I dag er han fagansvarlig proff og trives som plommen i egget.

Eirik Bakken
Eirik Bakken
Alltid beredt
Eirik er førstemann på jobb om morgenen, og siste mann til å gå. Han strekker seg alltid litt ekstra for å se resultat.

Tommy Bjørkmo
Tommy Bjørkmo
Bunnsolid
Tommy er utdannet tømrer. Han liker når det er hektisk, og holder hvilepulsen selv under de mest pressede situasjoner.

Kurt-Ivar Helgesen
Kurt-Ivar Helgesen
Ferskingen
Kurt-Ivar er nyeste blad i proff-teamet. Etter tre måneder er det allerede tydelig at han er rett mann på rett sted.

 

Proff-teamet: Hva gjør de?

logose-symbol-slagord

Salgsteamet til XL-BYGG utarbeider tilbud og følger opp kundene. Fra de minste skruene til det store bildet – dette er teamet som gjør byggeprosessen til plankekjøring.

XL-BYGG er en del av SE-gruppen, som ble til med pur vilje og pågangsmot i 1965.

Da startet nemlig Oddmund Pedersen og Sverre Jensen et selskap sammen. De leverte inn et felles anbud på å bygge det som etterhvert ble kjent som Røde Kors sykehjem på Sortland. Anbudet laga de på kun tre dager! De fikk jobben, og den første hundrelappen ble investert i noe så lite spektakulært, men så nødvendig, som i målband.

Det var umulige odds, og Oddmund og Sverre ble spådd en kort levetid. Men med gode ferdigheter, grundige beregninger leverte de to gründerne varene. Og sykehjemmet på Sortland står fjellstøtt den dag i dag.

Nå, nærmere 200 bygg seinere, har bedriften som Oddmund og Sverre starta vokst betraktelig, og er kjent som SE-gruppen. I dag er konsernet regionens ledende entreprenør-virksomhet. Konsernet har bygget mange ulike typer konstruksjoner – alt fra bruer og dammer til kulturhus. Kanskje aller mest kjent blant disse er Kulturfabrikken på Sortland. I disse dager er Sortland Entreprenør ansvarlig for bygginga av den nye skolen i Risøyhamn.