Lofoten- og Vesterålen Orkesterforening fylte 40 år i fjor, men ligger ikke på latsiden! Til helga braker det laus med to konserter med selveste Arve Tellefsen.

Vesterålen og Lofoten har sitt helt eget symfoniorkester. Ja, det er sant! Noen ganger i året samles store deler av det som kryper og går av blåsere og strykere til samlinger og konserter rundt omkring i Vesterålen og Lofoten. Noen kjører opptil seks, sju timer for å komme fram til samlinga, som alltid er på et nytt sted i regionen. Noen måneder i forkant begynner forarbeidet for profesjonelle musikere, glade amatører og dyktige kultureskole- og musikklinjeelever. Noter og stemmer lastes ned fra internett, skrives ut og den nitidige øvejobben kan begynne.

Denne gangen er det altså Bø og Øksnes som får besøk av orkesteret, og det er ikke hvem som helst som skal være solist. Det er heller ingen hvem som helst som skal sveive med dirigentpinnen. Arve Tellefsen, en av våre største og første verdenskjente solister på det klassiske feltet, tar turen fra sin base i Trondheim for å spille sammen med orkesteret. Arve trenger kanskje ingen nærmere introduksjon, men er utvilsomt fortsatt en av verdens fremste fiolinister. Han holder koken oppe, selv om han nylig har fylt åtti år. Han har hylla ganske full av utmerkelser, nå sist ble han tildelt Hedersprisen under årets Spellemannpris-utdeling. Prisvinneren sjøl hadde vel og merke dratt hjem når prisen skulle deles ut – han ville få en god natts søvn før konserten han skulle spille neste dag. Hans unike, varme og vibrerende tone og hans lidenskapelige intensitet har gjort ham anerkjent og elsket over hele verden.

På programmet disse to kveldene i Myre Kirke og i Bøhallen får publikum høre kjente og kjære toner, og høydepunkter fra den klassiske musikken. Stykker av Grieg, Massenet, og ikke minst Ole Bull, som har vært en av de komponistene som Arve har løfta fram gjennom hele sin karriere. Orkesteret skal primært spille sammen med Arve, men skal også spille noen stykker alene. Blant disse finner vi Schuberts sjuende symfoni – en symfoni i kun to satser, i motsetning til fire som er det vanligste. Det er et lite mysterium hvorfor denne symfonien tilsynelatende mangler to satser. Kanskje Franz Schubert syntes at hele historien var fortalt i løpet av en hurtig og en langsom sats? Historien forteller ingenting om dette, men det er vakker og medrivende musikk – det finnes det ingen tvil om.

Det er bergenseren Halldis Rønning som skal holde i dirigentpinnen. Hun er en av Norges fremste frilansdirigenter, og har oppdrag over hele Norge og i utlandet. Denne gangen tar hun turen nordover, og har allerede vært oppe en tur for å øve inn stoffet, slik at orkesteret skal være i storform til Arve kommer til Vesterålen. Orkesteret teller denne gangen over 70 musikere, og det vil være en mektig opplevelse for både øyne og ører når vi åpner dørene til konsert helga 1. og 2. april. Takket være Bø Ungdomsklubb som lokal arrangørpartner, blir det også kaféservering i Bøhallen én time før konserten begynner på søndagen.

Billettene fyker allerede unna, så her gjelder det å skynde seg. Linker til forhåndsbestilling finnes på orkesteret heimesider – lvorkester.com. Ikke gå glipp av denne sjansen til å oppleve en legende i levende live!